Thursday, June 9, 2011

*BH tanya, Shahril Suleiman jawab*

BH: Boleh huraikan sikit mengenai konsep pilihan Moden Oriental ini?
SS: Penataan konsep ini dipilih bagi mengadun kedua-dua konsep (moden dan klasik / oriental) menjadi satu konsep kerana rumah yang dimasuki sudah memiliki konsep moden (sedikit gaya Manhattan) manakala kebanyakan aksesori rumah dimiliki pula dipengaruhi konsep antik / klasik / oriental. Bersandarkan peratusan 80:20, gaya moden mendominasi hiasan dalaman manakala gaya oriental & klasik mempengaruhi sebahagian kecil terutama pada aksesori hiasan dalaman.
Konsep moden banyak terdapat pada pemilihan sebahagian perabot seperti rak-rak buku, meja dan sebahagian kerusi di ruang makan tetamu, pemilihan gambar-gambar yang menata kebanyakan dinding, lampu-lampu hiasan dan juga hiasan di bilik tidur dan juga barangan elektrik seperti peti sejuk dan televisyen.
Konsep Klasik / oriental pula banyak terdapat pada aksesori seperti bangku-bangku di ruang membaca / ruang makan tetamu dan di dapur, aksesori hiasan dalaman di atas meja konsol, di rak, para dan di rak rendah yang membahagi ruang. Pasu-pasu juga dipilih memenuhi konsep oriental ini.

BH: Mana dapat ilham ini? Benarkah dari Shanghai? Bila spesifik masanya?
SS: Ilham terhasil ketika menghias. Idea asalnya adalah ingin lari sedikit dari konsep hiasan dalaman rumah yang selalu dijumpai di Malaysia dan ingin berkreatif.
Susun-padan dilakukan beberapa kali sehingga berpuas hati pada hasil akhir. Kebanyakan perabot & aksesori oriental terilham ketika mengunjungi Shanghai pada tahun 2010. Sebahagian aksesori dibeli di Shanghai dan sebahagian pula hanya di Malaysia. Hiasan berkonsepkan oriental sebenarnya dihasilkan di rumah terdahulu sebelum berpindah dan di bawa ke rumah baru. Buku "Shanghai Style" banyak menjadi panduan.

BH: Berapa lama ambil masa untuk plan konsep ini serta siapkan interiornya?
SS: Masa sekitar dua minggu diperlukan untuk mendapat ilham akhir. Dengan kesibukan kerja, masa terluang digunakan sebaiknya untuk menyusun-atur dan mendapatkan ilham terbaik melalui perbincangan dengan beberapa rakan. Selebihnya, hanya perubahan kecil dilakukan dibeberapa tempat dengan mengubah susunatur kerusi dan aksesori.

BH: Apa cabaran/ halangan menyiapkannya? Misalnya, susah nak dapat barang ke? Housemate tak berapa berkenan ke? etc
SS: Hasil akhir nampak kemas dan mudah tetapi cabaran paling besar adalah untuk menyatukan dua konsep yang sangat berlainan menjadi satu. Kehendak rakan serumah juga perlu diambil kira. Susun atur perlu juga dibuat bagi memenuhi keperluan seharian agar rutin tidak terganggu dan yang paling penting hiasan mestilah mudah dijaga dan praktikal. Apabila semua elemen ini hendak diambil kira, itulah cabaran yang sebenarnya.

BH: Kediaman jenis apa? Di mana? Berapa keluasan?
SS: Jenis rumah: Kondominium; Keluasan: 1200 kaki persegi (sq ft)

BH: Diperhatikan ruang dapur ada karpet? Praktikal ke letak karpet di sini?
SS: Alas di ruang dapur diletakkan dibeberapa bahagian iaitu karpet di hadapan peti sejuk dan sejenis 'rug' di kawasan memasak yang bersambung dengan meja makan di dapur. Karpet di peti sejuk diletakkan bagi keselesaan kaki ketika berada di ruang ini. Ruang ini adalah ruang kering. Oleh itu, ia amatlah sesuai.
Pemilihan alas di ruang memasak pula dipilih dari jenis 'rug' yang tahan lasak (dibuat dari bahan terpakai) dari Fella Design. Ia juga untuk keselesaan kaki ketika berada di ruang makan.
Karpet / alas di ruangan ini diletak memandangkan aktiviti dapur yang kurang berat. Bagi rumah berkeluarga yang menjalankan aktiviti dapur yang berat dengan memasak seharian dsb, lantai mungkin perlu dibiarkan kosong bagi memudahkan penyelenggaraan dan kerja-kerja pembersihan.

BH: Rak rendah dijadikan divider? Kenapa tidak pilih rak yang lebih tinggi untuk dijadikan sempadan.
SS: Rak rendah dijadikan pembahagi ruang bagi mengekalkan keluasan ruang yang ada. Selain itu, kebanyakan ruang di rumah adalah dwifungsi. Ruang membaca yang juga ruang makan tetamu terletak bersebelahan ruang tamu yang juga adalah ruang menonton televisyen. Kebanyakan aktiviti boleh dilakukan serentak sekiranya ruang terbuka. Contohnya, penghuni dapat menonton televisyen sambil menjamu tetamu di ruang makan tetamu. Interaksi antara semua penghuni di dalam rumah juga menjadi tidak terbatas kerana semua ruang terbuka.
Rak rendah juga boleh dihiasi dengan pelbagai aksesori di atasnya. Aksesori-aksesori ini menaikkan seri dan memberi kriteria pada ruang.

BH: Kelompok warna pilihan. Kenapa pilih warna yang sebegini?
SS: Warna pilihan adalah 'earth tone' yang kebanyakannya coklat (pelbagai tona) yang mewakili kumpulan klasik, hitam, putih dan krom (chrome) yang mewakili kumpulan moden dan kebanyakan aksesori berwarna merah yang menyerlahkan gaya. Warna-warna ini dipilih kerana apabila dilihat dari sudut yang luas, ia bersatu dengan baik dan mewujudkan suasana yang senang dan moden di dalam rumah. Warna merah juga sangat sinonim dengan gaya oriental.
BH: Di mana feature wall rumah ini? Apa hiasan diketengahkan?
SS: Jika diperhatikan, kesemua dinding di ruang tamu adalah putih. Namun begitu, terdapat satu ruang yang berupaya mencuri perhatian iaitu ruang dinding di mana televisyen berada. Di ruang ini, saya menyusun beberapa 'wall shelf' yang disusun secara rawak dan diletakkan pelbagai aksesori hiasan di atasnya. Tiada rak televisyen di ruang ini.
Dari segi warna pula, bagi mengimbangi keseluruhan dinding yang putih, langsir berwarna hitam yang melitupi keseluruhan dinding di mana tingkap berada dari paras siling hingga ke lantai bagi mewujudkan kesan 3 dimensi ruang selain menambahkan ketinggian ruang.
Selain itu, terdapat satu lagi ruang yang menarik perhatian iaitu ruang di antara dua bilik di mana warna tanah liat digunakan bagi mewujudkan kelainan dan menarik perhatian. Satu meja konsol dengan gambar berdimensi bersaiz besar diletakkan bagi mewujudkan suasana ruang yang luas.

BH: Apa pendapat pemilik rumah mengenai interior yang shahril buat ini?
SS: Pemilik rumah, Mohd Razali ada berkongsi beberapa pendapat dan berpuas hati dengan hasil akhir konsep rumah ini. Terdapat juga beberapa aksesori merupakan hasil tangan beliau sendiri seperti dua lukisan berupa figura terkenal Audrey Hepburn dan juga Harrison Ford yang diletakkan di 'feature wall' di kepala katil bilik tidur utama dan kain bercorak etnik yang dibingkaikan di ruang makan tetamu. Candelier juga adalah pilihan beliau yang lebih menggemari konsep moden.

BH: Bagaimana keadaan kediaman ini sebelumnya?
SS: Sebelum ini, kediaman ini mempunyai banyak potensi tetapi belum kelihatan seperti yang ada sekarang ini kerana baru didiami oleh penghuni baru.

BH: Kecuali ruang dapur dengan kabinet, yang lain menggunakan loose furniture. Kenapa?
SS: Konsep 'loose furniture' dipilih bagi memberi ruang pada pengubahsuaian dimasa akan datang. Konsep ini juga tidak menggunakan kos yang tinggi sekiranya pandai memilih.

BH: Boleh Shahril cerita lebih lanjut mengenai dining hall? Kenapa pilih bangku instead of kerusi, selesakah?
SS: Ruang makan di dapur adalah ruang santai dan serbaguna. Oleh kerana ruang yang kecil, meja di ruang ini juga digunakan sebagai meja penyediaan makanan. Bangku yang digunakan boleh disusun di bawah meja dan menjadikan ruang lebih luas dan tidak mengganggu kerja-kerja penyediaan makanan di dapur.Bangku ini juga adalah sebahagian dari set meja yang dipilih ketika berada di rumah lama dan memenuhi konsep oriental.

BH: Bahagian mana yang Shahril suka sangat dengan kediaman ini?. Kenapa?
SS: Bahagian yang paling digemari adalah bahagian ruang tamu / ruang menonton televisyen dan rak buku di ruang makan tetamu / ruang membaca. Ruang tamu adalah ruang santai yang sangat selesa dan saya menggemari ilham penggunaan para dinding (wall shelf) yang unik. Rak-rak buku pula banyak menempatkan pelbagai aksesori hiasan yang dikumpul selain buku-buku kegemaran. Ruang ini kelihatan santai dan sedap mata memandang.

BH: Apa lagi yang hendak ditambah atau akan kekal dengan konsep ini?
SS: Setakat ini, konsep ini dirasakan terbaik bagi rumah ini tetapi tidak menolak akan mengubah konsep sekiranya idea mengubah hiasan dalaman rumah datang di masa hadapan.

Terima Kasih!

No comments:

Post a Comment