Sunday, May 15, 2011

Pintu sebagai "master piece".

Mungkin belum ramai yang sedar bahawa pintu juga boleh menjadi satu daya tarikan untuk hiasan dalaman sesebuah rumah. Pintu yang unik dan cantik dapat menarik perhatian dan menjadi titik tumpu pada sesebuah kediaman. Gaya pintu yang unik kebiasaannya dapat dilihat pada binaan lama. Rekabentuk pintu bagi rumah moden biasanya sangat 'simple' dan hanya berfungsi sebagai pintu - tidak lebih dari itu.

Ketika berkunjung ke India baru-baru ini, saya sempat mengumpul beberapa rekaan pintu lama di bangunan-bangunan bersejarah yang sempat saya kunjungi. Rekaan-rekaan yang akan saya kongsikan di sini bolehlah dijadikan inspirasi sekiranya anda mahu berkreatif dengan pintu rumah anda!


Bukan sahaja di India, pintu rumah-rumah lama di Malaysia juga penuh berseni. Saya akan kongsikan dari semasa ke semasa di 'post' ini.
Untuk itu, jadikanlah pintu anda sebagai titik tumpuan bukan sahaja melalui rekaannya yang unik dan menarik tetapi boleh juga melalui warna yang kontra & menarik ataupun melalui hiasan-hiasan lain di pintu yang difikirkan sesuai.

Selamat berkreatif dengan pintu anda!.

No comments:

Post a Comment